Häckväxter är mycket mångsidiga och de kan tjäna många syften. De används främst för att skapa en naturlig häck runt huset. De kan fungera som partitioner och hinder för integritet. Vissa häckplanter används också för prydnadsändamål.

Höga häckar som Thuja Green Giant, kanadensisk hemlock, Hackvaxter Heijnen, Leyland Cypress, Hybrid Poplar och Siberian Pea Shrub är idealiska för screening. Dessa snabbväxande häckar är idealiska hinder och de kan ge skydd mot direkta vindar.

Några av de vanliga häckplantorna som används allmänt i trädgårdarna är:

Kalifornien Prive

Kalifornien Privet är också känd som Ligustrum Ovalifolium. Detta är en halvgröngrön buske som används allmänt för säkring. Privet har mycket tätt bladverk och det producerar små och doftande blommor. Det kan bli invasivt så det är tillrådligt att underhålla växterna ordentligt annars kan de komma ur händerna. Det är lämpligt att beskära ibland för att bibehålla en ren och önskvärd form. Busken kan nå upp till en höjd av 5-15 fot vid mognad.

Buxbom

Boxwoodbusken tillhör Buxus-släktet. Det är en långsamt växande vintergrön buske som finns i många olika sorter. De mest använda buksbomvarianterna är engelska Boxwood, Green Velvet Boxwood och American Boxwood. Bortsett från att de används som häckväxter används dessa buskar också vanligtvis för topiary. Boxwoodbuskar har små, levande gröna vintergröna blad som ser mycket rena och attraktiva ut om de beskärs regelbundet.

American Holly

American Holly är också känd som Ilex Opaca. Det är vackra buskar som kan användas för landskapsändamål. Holly är ett vintergrönt träd som producerar små röda bär under vintermånaderna. Det har stickiga löv som håller sig gröna under hela året. Det kan odlas som ett medelstora träd eller en häckväxt. Holly är en buske med låg underhåll eller träd som kan växa på olika jordar. Den trivs till fullo till delvis sol.

Arborvitaes

Arborvitaes är vanliga häckväxter som också kallas Thuja. Det finns många sorter av Arborvitaes och några av de vanligaste inkluderar amerikanska Arborvitaes, Eastern Arborvitaes, Pyramid Arborvitaes och Thuja Green Giant. Alla dessa är snabbväxande höga träd som är vintergröna i naturen. De har skalor som blad som är mörkgröna i färg. Bladen är i allmänhet plattade och arrangerade i en fläktliknande form. Thuja-träd kan nå upp till en höjd av 10-50 fot vid mognad.